woensdag 13 juli 2011

Jezus overwon satans macht...en nog....


Als je leven op springen staat
Henk van Blijderveen | 2011/07/13 op11:44 | Tags: Herman Brood, Reinder Alkema, Spetse Hoeve, zelfmoord | Categorieën:geloof | URL: http://wp.me/pxLlX-1ih

Herman Brood was lief was voor zijn moeder, had iets van een kwetsbaar kind en was ondanks zijn verslaving toch innemend. Hij hield er de dubieuze kwalificatie “nationale knuffeljunk” aan over.

Maar Herman werd vooral bekend door zijn verslavingen, muziek en schilderijen. Hij schilderde in de cobrastijl. Vanwege zijn kleurenblindheid gebruikte hij primaire kleuren. Die kleurenblindheid was typerend voor Herman. Hij leefde zwart-wit, in uitersten. Zelfs tijdens zijn laatste daad, de sprong van het Hilton op 11 juli 2001, toonde hij deze uitersten. In zijn zak vond men een briefje met de tekst: "maak er nog een groot feest van".

En dat feestje is er gekomen. In zijn zelf beschilderde Plymouth werd hij naar Paradiso gebracht en herdacht. Simon Vinkenoog declameerde daar een luid bejubeld zkg (zeer kort gedicht): “Brood leeft!” Na afloop kreeg de lijkwagen een bierdoop, waarna de motor het begaf. Waarschijnlijk verzopen. Dankzij de wegenwacht bereikte Herman uiteindelijk het crematorium.

Een triest verhaal van een ontspoorde man, die zijn leven op springen zette.

Maar ik eindig positief. Met een EO-uitzending van Nederland Zingt waarin ene Reinder Alkema centraal stond. Ooit succesvol jurist, maar door stress raakte hij verslaafd aan de coke en verloor alles. Uiteindelijk was zijn enige bezit een kartonnen doos. Zelf zegt hij: “Ik woog nog maar 51 kilo en plaste bloed.”


Op dat dieptepunt ontmoette Reinder iemand die met hem over het geloof praatte, waardoor hij de beslissing nam om er ”toch nog iets van te maken”. En dat doet hij nu al verscheidene jaren op de Spetse Hoeve, een boerderij van Teen Challenge in het Groningse Veelerveen. Daar is hij nu richtingaanwijzer voor verslaafde gasten, een levend voorbeeld hoe God een mensenleven kan veranderen.

Herman en Reinder. Om beiden was het inktzwart. Voordat ze in het diepe sprongen keek Herman omlaag en Reinder omhoog. Herman sprong alleen, Reinder met Jezus.

Henk van Blijderveen