vrijdag 21 mei 2010

De Doop in de Heilige Geest (deel 3 slot)

...en Hij begon hen vele dingen te leren...


DE DOOP MET DE HEILIGE GEEST (deel 3 slot)

Het 2de deel zijn we geëindigd met te zeggen dat het, in deze zware tijden, zo nodig is dat christenen gedoopt worden met de Heilige Geest.
Ook hadden we vastgesteld, wel onderbouwd, dat de Doop met de Heilige Geest een op zichzelf staande gebeurtenis is, nadat mensen al Jezus Christus hebben aanvaard en meestal ook al gedoopt zijn in water.

GEEN BITTERE, MAAR WEL EEN HEERLIJKE NOODZAAK



We zullen nu zien dat we, om de bruiloft van het Lam mee te maken, de volheid van de Heilige Geest nodig hebben.
Lezen we nu Mattheüs 25 v.a. vers 1.
Jezus vertelt daar, direct nadat Hij een redevoering over de eindtijd heeft gehouden, hoe het Koninkrijk der hemelen zich zal openbaren in die eindtijd.
Hij vergelijkt dat hier met tien maagden.
Maagdelijkheid staat hier duidelijk voor onschuld en reinheid. We moeten hier heel erg geestelijk denken.
Wij geloven dat de tien maagden hier staan voor de gehele christenheid uit deze eindtijd.
Aanvankelijk zijn ze allemaal wijs. Ze zijn allemaal rein en onschuldig. Dat slaat zeker op het feit dat ieder die gelooft dat Jezus de Christus is, uit God geboren is, en daardoor door God gezien wordt als volkomen onschuldig, door het bloed van het Lam. Wat een heerlijkheid van genade.

NIET EIGENWIJS MAAR WEL WIJS ZIJN
Wie tot geloof komt begeeft zich op weg. Hij/zij is opnieuw geboren en moet nu gaan groeien.
We zien in vers 2 dat niet ieder die tot geloof komt ook bereid is om te groeien. Jawel, we willen wel groeien maar op onze eigen manier. Dat is EIGENwijs zijn. Dat is metterdaad DWAAS. In deze vergelijking van Jezus is vijftig procent dwaas. Waaruit bleek die dwaasheid?
Door het niet nodig te achten om naast de, gevulde!, lamp ook nog eens een kruik olie mee te nemen. (vers 3 en4)

DE DWAZEN
Ik hoor vele christenen nog zeggen, als ik ze verteld had dat er ook nog eens een Doop met Gods Geest klaar lag voor hen: ik ben toch al blij, ik geloof toch ook, ik weet heus wel wat in de bijbel staat hoor, (dus niet).
En ook dit wordt vaak gebruikt als argument om te weigeren gedoopt te worden met de Heilig Geest: "toen ik gedoopt ben in water ben ik toch gedoopt in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest"?

Deze weigering, om je niet te verdiepen of het soms toch niet eens anders kan zijn dan de traditie waarin de kerk vastgeroest zit, noemt Jezus hier: DWAAS.

JE MOET EEN HAMSTERAAR ZIJN
Ze gingen alle tien op weg in en door het geloof in Jezus. Maagdelijk. Met gevulde lampen dus, allemaal blij dat ze licht konden ontsteken als het donker werd. Ze hadden alle tien geloof. Maar vijf waren zo verstandig om ook een volle kruik mee te nemen. Dat deden ze niet instinctief. Mensen zijn geen dieren. Dat hadden ze gehoord. Iemand had hen dat gezegd. "Neem ook een reserve voorraad mee".
Dat hadden ze trouwens ALLE tien gehoord. DAAROM noemt de Here Jezus die vijf dan ook DWAAS. Omdat ze het wisten dat het wel eens nodig kon zijn maar het nochtans vertikten. Uit ongeloof? Gemakzucht? Trots?

ZONDER LICHT WORDT DE DUISTERNIS DE BAAS
Hoe dan ook: toen de dag kwam dat de realiteit van de komst van de Bruidegom begon door te dringen werden ze allemaal wakker (dat houdt trouwens in dat ook de wijzen toch nog slaperig geworden waren). Toen klonk er een geroep :"De Bruidegom komt eraan, gaat uit, Hem tegemoet". (vers 6) Daarop maakten ALLE tien hun lampen in orde en ontstaken ze. Hè, GELUKKIG: LICHT. Want het was inmiddels MIDDERNACHT geworden. Stikdonker. Dan kan je wel wat licht gebruiken. En ik verzeker je: wij, christenen hebben heel wat licht nodig om in deze donkere tijd staande te blijven in ons geloof. Het wordt van alle kanten aangevochten. De duisternis valt aan. Wie nu zijn/haar licht niet laat schijnen gaat er onderdoor. Die verliest zijn of haar geloof. En dat is wat we heden volop zien gebeuren.
Mensen die nog lang volgehouden hebben gelovig te zijn geven het op. Zij worden door de menselijke rede overwonnen en zeggen met de wereld: dat kan niet, een maagd kan niet zwanger worden en iemand kan niet opstaan uit de dood en de wetenschap heeft het toch bewezen dat de aarde veel ouder is dan 6000 jaar? En: als God liefde is waarom gebeuren er dan zoveel erge dingen? En zo gaat langzaam maar zeker hun lampje uit.

HOERA, HOERA, HOERA!!!
Maar, ho eens even; Ook de lampen van de wijzen beginnen te kwijnen. De vlammetjes worden steeds kleiner. Ook hun geloof wordt zwaar beproefd. Bijna gaat het vlammetje uit. O wee.... Maar let op: daar is de redding: de reservekruiken worden voor de dag gehaald en er wordt bijgevuld. Hoera,hoera,hoera, de vlam trekt weer op. Prijs de Heer. Halleluja!!!

Maar helaas: dit geldt alleen de wijze maagden.
Dat zijn zij die gedoopt zijn met de Heilige Geest en..... daar ook bij gebleven zijn. Want ook onder hen zijn er die onderweg zich ontdaan hebben van die ballast. Weg met die kruik.

Maar zij die de boodschap van God niet verwaarloosd hebben zijn het die deel kunnen nemen aan het bruiloftsfeest. Zij die begrepen hebben dat Jezus niet alleen maar zijn leven heeft ingezet voor onze redding. Maar dat Hij zijn aardse leven offerde om de belofte van de Vader te kunnen verkrijgen en die door zou kunnen geven aan de zijnen. Zoals het geschreven staat:
"Nu Hij dan door de rechterhand Gods verhoogd is en de BELOFTE des Heiligen Geestes VAN DE VADER ONTVANGEN HEEFT, heeft Hij (Jezus) dit uitgestort, wat gij en ziet en hoort". (Handelingen 2 vers 33)

Lieve Broeders en Zusters, de Heilige Geest is de brandstof, de olie, om onze geloofslamp brandende te kunnen houden. Maar we zullen, op het toppunt van de duisternis, middernacht, net genoeg hebben voor onszelf. (verzen 6 en 9) Zorg dus dat je niet alleen maar een beetje geloof hebt maar zorg dat je gedoopt wordt met Gods Geest zodat die Geest je geloofsleven kan doen oplaaien als een vuurvlam des Heren. Wij hopen dat u bij de volgende categorie hoort:
".....en DEZEN onderscheidden zich gunstig van die te Tessalonica, daar zij het Woord met ALLE BEREIDWILLIGHEID aannamen en dagelijks de Schriften nagingen, of deze dingen ZO WAREN". (Handelingen 17 vers 11)

Laat de vlam weer branden, als een helder baken!!!!

Vlamingo490 Cornelis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten